Skärmtid

tisdag 07 november, 2023 @ 15:57
0
Varför ska man minska sin skärmtid?
Skärmtid är den tid som vi spenderar framför digitala enheter som mobiltelefoner, datorer, surfplattor och tv-apparater. Det är ett vanligt fenomen i dagens samhälle, där vi använder digital teknik för att arbeta, studera, kommunicera och underhålla oss. Men hur påverkar skärmtiden vår hälsa, kreativitet, produktivitet och relationer? Och varför ska man minska sin skärmtid? Låt oss ta reda på det.

Skärmarnas negativa effekter
Att använda digitala enheter kan ha flera negativa effekter på vårt välbefinnande, såsom:

- Sämre fysisk och mental hälsa. Att stirra på en skärm under lång tid kan orsaka ögonproblem, huvudvärk, nack- och ryggsmärta, sömnstörningar och stress. Skärmar kan också exponera oss för skadligt innehåll som mobbning, våld, pornografi och falska nyheter. Det kan leda till depression, ångest, ätstörningar och andra psykiska problem.
- Minskad kreativitet och produktivitet. Att använda digitala enheter kan göra oss mindre kreativa och produktiva. Skärmar kan distrahera oss från våra uppgifter, minska vår koncentration och minnesförmåga, och försämra vår problemlösningsförmåga. Skärmar kan också ta tid från andra aktiviteter som stimulerar vår hjärna, som att läsa böcker, skriva, måla, spela musik eller göra andra hobbies.
- Försvagade relationer och sociala färdigheter. Att använda digitala enheter kan göra oss mindre sociala och empatiska. Skärmar kan ersätta vårt verkliga umgänge med andra människor, vilket gör att vi missar möjligheten att utveckla våra sociala färdigheter och vår emotionella intelligens. Skärmar kan också skapa en falsk bild av oss själva och andra, vilket gör att vi jämför oss med idealiserade versioner av verkligheten.

Skärmarnas positiva effekter
Att använda digitala enheter kan också ha några positiva effekter på vårt liv, såsom:

- Bättre tillgång till information och kunskap. Att använda digitala enheter kan ge oss tillgång till en stor mängd information, kunskap och resurser som finns tillgängliga på internet. Vi kan lära oss nya saker, utforska olika ämnen, hitta svar på våra frågor och utveckla våra intressen.
- Ökad möjlighet till kommunikation och samarbete. Att använda digitala enheter kan ge oss möjlighet att kommunicera och samarbeta med andra människor över hela världen. Vi kan hålla kontakten med våra vänner, familj och kollegor, dela våra tankar och åsikter, ge och få stöd och feedback, och delta i olika gemenskaper och nätverk.
- Förbättrad underhållning och avkoppling. Att använda digitala enheter kan ge oss underhållning och avkoppling från vår stressiga vardag. Vi kan titta på filmer, serier, videor eller spel, lyssna på musik eller podcasts, läsa e-böcker eller tidningar, eller spela spel.

Hur man hittar en balans
Att använda digitala enheter är inte bara bra eller dåligt för oss. Det beror på hur mycket, hur ofta, när, varför och hur vi använder dem. Det viktigaste är att hitta en balans mellan skärmtid och skärmfri tid, och att vara medveten om skärmarnas effekter på vårt liv. Här är några tips på hur man kan minska sin skärmtid och öka sin skärmfri tid:

Planera din dag i olika tidsblock. Försök att organisera din dag i olika tidsblock där du gör olika typer av aktiviteter, både med och utan skärmar. Till exempel kan du ha ett block för att svara på mejl och ringa samtal, ett block för att skapa innehåll eller göra läxor, ett block för att träna eller gå ut, och ett block för att umgås med andra eller göra något roligt.

Ta regelbundna pauser från skärmen. Om du måste sitta länge vid skärmen, se till att ta regelbundna pauser för att vila dina ögon, sträcka på dig, dricka vatten, andas djupt eller göra något annat som får dig att må bra. En bra tumregel är att ta en 5-minuters paus varje 25 minut, eller en 15-minuters paus varje timme.

Stäng av notiser och ljud. En av de största distraktionerna från skärmen är notiser och ljud som pockar på vår uppmärksamhet. Försök att stänga av dem när du inte behöver dem, eller åtminstone sätta din enhet på tyst läge eller flygplansläge. Det kan hjälpa dig att fokusera bättre på det du gör, och att inte känna dig stressad av alla meddelanden och uppdateringar.
Ha skärmfria zoner och tider. Bestäm några platser och tider där du inte använder digitala enheter, till exempel i sovrummet, vid matbordet, eller en timme innan du går och lägger dig. Det kan hjälpa dig att sova bättre, äta mer hälsosamt, och ha mer kvalitetstid med dig själv och andra.

Var kritisk och medveten. Var kritisk och medveten om vad du gör på skärmen, varför du gör det, och hur det påverkar dig. Fråga dig själv om det du gör är viktigt, nödvändigt, meningsfullt eller roligt. Om inte, kanske du kan göra något annat istället. Var också uppmärksam på hur du mår efter att ha använt digitala enheter. Om du känner dig trött, irriterad, nedstämd eller missnöjd, kanske du behöver ta en paus eller göra något annat som får dig att må bättre.

Slutsats
Att använda digitala enheter är en del av vårt moderna liv, men det är viktigt att inte låta dem styra över oss. Att minska sin skärmtid kan ha flera fördelar för vår hälsa, kreativitet, produktivitet och relationer. Men det handlar inte om att helt sluta använda digitala enheter, utan om att hitta en balans mellan skärmtid och skärmfri tid. Det finns inget rätt eller fel svar på hur mycket eller hur lite man ska vara skärmfri, utan det beror på vad man vill uppnå och hur man mår. Det viktigaste är att man gör det som gör en lycklig och frisk.

Tidningskungen har fått SOLSTING!

onsdag 01 juni, 2022 @ 00:00
0
Solsting
Just nu har du chansen att testa en tidning för 0 kr! Självklart avslutas alla tidningsprenumerationer automatiskt och det tillkommer inte några dolda avgifter. Vi kan även erbjuda dig riktigt prispressade erbjudanden på bland annat streamingtjänsterna SF Anytime och C More.
Observera att du enbart kan beställa 1 tidning/hushåll av Kors & Tvärs, Sveriges Stora, Mästarkryss och Lätt & Lagom för 0 kr.

-Årets STÖRSTA rea!
-Inga dolda avgifter
-Automatiskt avslut på tidningsprenumerationer

Du kan dessutom få 20% rabatt på hela din beställning när du anger rabattkoden SOLSTING22 i kassan. Rabattkoden gäller vid betalning via Klarna och gäller inte på Tidningskungen Presentkort eller lösnummer.

Kampanjen är tidsbegränsad, gäller tom. 2022-06-10 eller så långt lagret räcker.

Klicka här för att komma till Solstingskampanjen!

Alla Hjärtans Dag

tisdag 08 februari, 2022 @ 00:00
0
Alla Hjärtans dag

Visa någon du tycker om lite extra omtanke och ge bort en tidningsprenumeration i Alla Hjärtans Dag-gåva. Vi på Tidningskungen kan erbjuda dig många populära tidningar som tex. Allers, Illustrerad Vetenskap, Bra Korsord, SvD Junior och många fler.

Ange rabattkoden "hjärtaSF22" i kassan och få dessutom 2 hyrfilmer från SF Anytime på köpet! Värdekoderna och information kring hur du löser in dem levereras direkt i samband med din orderbekräftelse och är giltiga tom. 2022-03-11.

Hitta din gåva hos oss på Tidningskungen genom att klicka här!


Kampanjen gäller tom. 2022-02-14.

BLACK WEEK

måndag 22 november, 2021 @ 00:00
0
Black Week

Ytterligare 15% rabatt på redan nedsatta priser och få upp till 90% rabatt mot butikspris!

Ta tillfället i akt och passa på att antingen skämma bort dig själv med en rykande färsk tidningsprenumeration eller fynda årets julklappar till riktigt låga priser. Vi har tidningar som passar alla - såväl stora som små. Ange rabattkoden "black2021" i kassan*. Priset regleras direkt.

Klicka här för att komma till kampanjen! >>


Kampanjen gäller tom 28/11 kl 23:59.
*Rabattkoden gäller vid betalning med kort eller Klarna. Rabattkoden gäller inte på lösnummer eller Tidningskungens presentkort.

HELGERBJUDANDE

fredag 15 oktober, 2021 @ 00:00
0
Helgerbjudande

Spara massvis med tid och julstress genom att beställa dina julklappar redan idag! Väljer du att beställa en tidningsprenumeration via oss på Tidningskungen som julklapp garanterar vi start efter julafton.

Ange kampanjkoden "tidigklapp10" i kassan för att få 10% rabatt på ditt köp.

Skippa julstressen och beställ dina julklappar redan idag!

Klicka här för att komma till kampanjen >>

Kampanjen gäller tom. 2021-10-17. Rabattkoden gäller vid betalning med Klarna eller kort.

PREMIESPECIAL

tisdag 05 oktober, 2021 @ 00:00
0
Premiespecial

Missa inte Tidningskungens stora Premiespecial! Just nu har du möjligheten att fynda tidningsprenumerationer från 169 kr, alla erbjudanden ger dig en gåva på köpet - helt utan extra kostnad. Det tillkommer ingen frakt för gåvan och alla prenumerationer avslutas automatiskt.

Beställ hem din favorittidning idag - Klicka här för att komma till kampanjen!

Svenska Dagbladet till kampanjpris!

fredag 01 oktober, 2021 @ 00:00
0
SvD 5 veckor 50 kr

Missa inte vår superdeal på Svenska Dagbladet - just nu kan du bli prenumerant i 5 veckor för endast 50 kr. Välj mellan att få tidningen varje dag eller enbart fredag-söndag - du sparar upp till 95%!

OBS: Det finns endast ett begränsat antal. kampanjen gäller så långt lagret räcket.

Klicka här för att komma till kampanjen på Svenska Dagbladet 5 veckor 50 kr!