Mellan raderna

Kalkonbourguignon

fredag 23 oktober, 2015 @ 15:08
0
När hösten kommer blir jag jämt sugen på att stå i köket och laga mustiga höstgrytor och testa nya recept. Under sommarmånaderna är det lite som att mitt matintresse avtar, för att sedan väckas till liv igen när det är mörkt och kyligt ute och kroppen skriker efter varm och hemlagad mat. Jag funderade ett par dagar om jag verkligen ska publicera mitt älskade höstrecept på en av mina favoriträtter, men kom fram till att det är väl klart jag ska göra det!

Den här rätten är perfekt att bjuda på, tar inte jättelång tid att laga och är försvinnande god. Hur bra som helst!

Jag ska först nämna att jag fann grundreceptet för några år sedan på Ingelsta kalkon men har genom åren satt min egen prägel på rätten, samt tagit bort och lagt till en hel del ingredienser.

Här kommer det:

Kalkonbourguignon med skogschampinjoner & syltlök
-3-4 personer
-Servera med ris


Inköpslista:
1 kalkonbröst (ca 300-400 gram)
3 msk smör
1/2-1 gul lök
salt
svartpeppar
1-1,5 msk vetemjöl
3-4 dl rött vin
2-3 msk oxfond
1/2 köttbuljongtärning
1-2 msk tomatpuré
massor av färsk timjan
1-2 vitlöksklyftor, finhackade
ca 10 st skogschampinjoner (stek separat med smör och salt/peppar)
½ paket bacon (stek separat)
syltlök valfri mängd
vatten vid behov

Gör så här:
1. Skär köttet i mindre bitar ca 2×3 cm stora. Bryn det i kastrull med smöret. Salta och peppra.
2. Skala och skiva gula löken i lagom stora bitar och lägg i grytan med köttet. Pudra över mjölet. Rör om, häll på vin, fond och buljongtärning (ibland har jag i 1-2 deciliter vatten om den är för tjock). Tillsätt tomatpuré, timjan och vitlök.
3. Koka upp grytan och rör om under tiden. Låt grytan sjuda ca 20 min tills kalkonköttet känns mört.
4. Dela champinjonerna och stek i smör. Salta och peppar och blanda ner i grytan. Strimla och stek baconet. Lägg sedan över baconet i grytan. Lägg sist i syltlöken.

Servera med ris och toppa med en kvist färsk timjan för att det är fint!

kalkon

Skriv en kommentar

Ditt namn: * E-post: URL:
Kommentar*