Julklappens historia

torsdag 22 december, 2016 @ 11:28
0
Får du som vi en sån där mysfeeling när du får en efterlängtad julklapp? Självklart får du det – men har du någonsin tänkt på hur det kommer sig att vi ger varandra gåvor på julen? Nedan följer en liten historielektion som förhoppningsvis reder ut begreppet ”Julklapp”.

På 1700-talet började bättre bemedlat folk att ge varandra presenter i juletid. Man hade länge gett varandra nyårsgåvor, kanske redan så tidigt som på medeltiden, men nu blev det istället populärt att ge varandra julgåvor.

Seden att ge bort julklappar började som ett skämt, som innebar att ungdomarna bankade, eller klappade, hårt på dörren för att sedan kasta in en skämtgåva (därav ordet julklapp). Skämtgåvan kunde till exempel vara ett vedträ med en elak hälsning på en lapp, och det är dessa hälsningslappar som är föregångaren till dagens julklappsrim. Med tiden började man ge varandra riktiga presenter till jul, och ofta delades dessa ut av en julbock.

Julbocken ersattes av jultomten i slutet av 1800-talet, antagligen på grund av att det var trevligare med en snäll, givmild och helgonförklarad man, än en läskig julbock.

Julklapparna var ofta hemmagjorda, och det var först på 1940-talet som vanligt folk fick råd att köpa presenter i affären. Det var också nu som barnen började skriva önskelistor över leksaker de önskade sig till jul, och hade de varit riktigt snälla under året som gått kanske de fick vad de önskade sig. Givmildheten har länge varit stor under julen, och högtiden blev snabbt den mest omtyckta, av både vuxna och barn.

Det är många som tycker om att slå in julklapparna extra fint. Det finns hel uppsjö av olika presentpapper, snören, etiketter och band som ger julklapparna en vacker inslagning. Julklapparna delas ut på julafton i Sverige. I många familjer har man som tradition att dela julklappar efter Kalle Anka på tv:n, och i många barnfamiljer är det jultomten som kommer med klapparna i en säck på ryggen.

Förhoppningsvis kan du nu briljera på julafton inför släktingarna med julklappens historia, och vill du veta mer om historia i allmänhet hittar du en uppsjö av faktaspäckade tidningar hos oss!

Julklapp

Nyårsmiddag med japansk twist!

torsdag 22 december, 2016 @ 09:45
0
Efter alla julklappar och julmat är det dags att ta farväl av 2016 och säga hej och välkommen till 2017!

Vi på Tidningskungen tycker att alla ska fira in det nya året med pompa och ståt, så vi bjuder här på ett härligt alternativt nyårsrecept på den klassiska hummern men med en japansk twist.

Den här lyxiga skaldjurssalladen med sesamkrutonger och wasabimajonäs som är en perfekt start på nyårsfesten. Avokadon och silverlöken samt den Japaninspirerade wasabimajonäsen med hummer och räkor ger en svårglömd smakupplevelse.

Skaldjursallad med sesamkrutonger och wasabimajonnäs | Portioner: 4

Marinad
1 msk riven ingefära
1/2 msk limesaft
1 msk japansk soja
1 tsk flytande honung
2 msk olja

Hummer
2 kokta humrar (eller 60 oskalade räkor)
Majonnäs
1 dl majonnäs
1 msk wasabipasta
salt

Krutonger
2 skivor surdegsbröd
2 msk olja
2 msk svarta sesamfrön

Sallad
1/2 gurka
1/2 silverlök
2 avokado
65 g mâchesallad

Så här gör du
1. Marinad: Skala och riv ingefäran. Blanda med limesaft, soja, honung och olja
2. Hummer: Skala humrarna eller räkorna (dela humrarna i bitar) och lägg i marinaden.
3. Majonnäs: Blanda majonnäsen med wasabi och smaksätt med salt.
4. Krutonger: Bryt eller skär brödet i bitar, stek det krispigt i oljan. Krydda med sesamfrö och salt.
5. Sallad: Skala och dela gurkan på längden. Skrapa ur kärnhuset med en sked och skär sedan gurkan i bitar. Skala och skiva löken tunt. Dela, kärna ur och gröp ur avokadon, skär den i klyftor.
6. Lägg salladen på tallrikar och strö över grönsakerna. Lägg på skaldjuren och ringla över marinaden. Strö på krutongerna och servera med majonnäsen.

Fler inspirerande recept på nyårsmat kan du läsa om i våra tidningar med mat och ädla drycker som tema.

Receptet är hämtat från ica.se

Skaldjursallad med sesamkrutonger och wasabimajonn