Lyrikvännen

Denna tidning är på Svenska

4/5 (281 röster)

Produktbeskrivning

I Lyrikvännen läser du dikter av vår tids viktigaste poeter, vid sidan om framtidens röster. Här diskuteras aktuella estetiska frågor, introduceras centrala författarskap, och här hålls svensk eller internationell poesihistoria levande. Du får bred överblick över olika poetiska inriktningar, stilar och skolor. Dessutom är Lyrikvännen ett av de viktigaste forumen i Sverige för seriös lyrikkritik.

Tidskriften grundades 1954 av Stig Carlson, som medlemstidskrift till bokklubben FiB:s Lyrikklubb. Carlson hade en ambition om att göra poesin tillgänglig och begriplig. För stora mängder läsare blev också Lyrikvännen snabbt en stimulerande vägvisare in i okända landskap.

Lyrikvännen nominerades till Årets Kulturtidskrift 2019, med motiveringen: ”Med fingertoppar känsliga för både samtiden och historien vaskas det poetiska guldet fram i varje enskilt nummer. I tematiska överblickar och detaljerade närläsningar finns både lekfullhet och allvar, med analytisk nyfikenhet tar man sig an dikter med den omsorg som kännetecknar den sanna vänskapen. Lyrikvännen förvaltar och förnyar i lika hög grad, bevakar poesin med skärpa och entusiasm och visar med beundransvärd uthålligt livaktigheten i denna litterära genre.”

Land: Sverige
Språk: Svenska
Utgåvor/år: 6
Förlag: Lyrikvännen
Startår: 1954
Chefredaktör: Anna Lundvik och David Zimmerman


500 tecken kvar

Marika,
En nödvändig prenumeration för all som vill följa med i samtida litteratur och poesi.
Karin Kangas,
MOMENT IN TIME--MOMENT 22